КРЪСТЬО КОСТОВ

Художник. Активно сътрудничи на читалището в с.Церово. Има три самостоятелни изложби на картини в младежкия клуб (1977; 1980 и 1987 г.)

ОРЛИН АЛЕКСАНДРОВ ГОРАНОВ /08.08.1957/

Син на Александър Горанов, биолог и преподавател в СУ”Св.Климент Охридски” с потекло от с.Миланово.български поп певец.
Горанов е възпитаник на хор „Бодра смяна“. Пее и в Ансамбъла на ГУСВ.
По време на годините, в които се провежда конкурсът „Мелодия на годината“ е един от водещите. През 1980-те и 1990-те год. особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова.
Едно от емблематичните му изпълнения е на песента „Светът е за двама“. През 1990 г. завършва оперно пеене и до днес се изявява на оперна сцена.
През 2010г участва във филма Мисия Лондон като Президентът един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите – тамплиери.

Награди

 • 1978 г. – първа награда на „Младежки конкурс за забавна песен“
 • 1984 г. – голяма награда на „Златен Орфей“ и др.

Албуми

   • 1983 г. – „Към една жена“
   • 1985 г. – „Орлин Горанов“
   • 2000 г. – „Ти и аз“ с Кристина Димитрова

Проф. ПАВЕЛ ИВАНОВ ГЕРДЖИКОВ /21.05.1938/ 
Павел Герджиков е роден на 21 май година в град . Негова баба е актрисата Кина Герджикова, пада се роднина на диригенткатаРосица Баталова. Учил е оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов.
Той е 
български оперен певец, режисьор и педагог. Има над 100 роли като солист в националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат на публиката и от големите оперни театри в ПарижВиенаМадридНеаполКопенхагенБелград. Носител на редица държавни отличия. Преподава актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Има над 100 роли в различни опери, сред които: Фигаро в „Сватбата на Фигаро“, Папагено във „Вълшебната флейта“, Галицки в „Княз Игор“.
Павел Герджиков има вила в Своге.

 

РАЧО ЛОЗЕВ АНГЕЛОВ /1933 –  1993/

Роден в село Зимевица, край Своге.Не е учил дърворезба.Работи първо в Кремиковци.1968 – става горски пазач в Лесопаркове – София.Започва да строи Замъка в кв. Западна Рампа.Продължава го до къщичката на Баба Яга в Борисовата градина (Парка на свободата)Окончателно го довършва в Борисовата градина до кв. Изгрев. Построява без план и разрешение 8 постройки.Подава няколко пъти молба за членство в Съюза на художниците, но не е приет, защото нямал висше образование.Умира в София.
Думи от Рачо Ангелов:

   • “Аз не работя като социалистически поет” (когато му предложили да му доставят мура, но да определят какво да прави).

По данни от НЧ“Св.св.Кирил и Методий“